Luxury home, La Misere, Seychelles

  • Project Overview View full size images View thumbnail images
  • Hillside luxury home with a view and annex for a family.

    From the very first site visit the vision has been to capture the magnificent view and find ways to frame, surprise and combine it with movement through the building. This has been achieved in a Picturesque way by tantalising and choreographing the viewer’s experience.

    The public-facing facade is muted with simple rendered panels, large overhanging roofs and a single point of entry, taking inspiration from Katsura Palace in Kyoto, Japan. Upon entering the cavernous and womb-like space the eye is drawn to a framed view of the Indian Ocean while the stair draws one down into the main house. Below, the panoramic vista opens up, book-ended by granitic cliffs, capped with lush tropical forests.

    At the lower living level, the boundary between interior and veranda blur and the infinity pool seemingly flows into the ocean. Behind the stair, half a level up, the private sleeping quarters are concealed from view. Upstairs at entrance level, is a guest bedroom with en-suite bathroom, laundry, storage room and double garage. In addition, the family play-room on this level enjoys superb views in all directions towards the ocean and back into the house via an internal window.

    In contrast, the annex is on one level, though it retains all the charm and rigour of its bigger sibling.

    Internally, the colour and material scheme is minimalist with painted concrete and render forming the backdrop to the occasional, understated touches of steel, timber panelling and terrazzo. Externally, the facade starts as a rusticated rougher render base, becoming refined as it ascends the building. The composition of aluminium windows gives an overall impression of elegance, proportion and beauty. Both internally and externally, the structure is exposed and celebrated.

    The project is now complete and finished shots were taken in March 2019 – a full range of images will be available very shortly.

    • Completed: January 2019
      Architect: Studio Ageli
      Consultants: Atom structural engineers, Nigel Roucou quantity surveying, HTB Journey interior decor
      Contractor: Green Island Construction
      Photography: Michele Panzeri